Het certificeren van onderwaterlassen

Onderwaterlassen is lassen onder de oppervlakte van het water. Dit kan zowel 'nat' (in het water), als 'droog' (in een met gasgevulde ruimte onder het water) gebeuren. Onderwaterlassen wordt vooral toegepast bij de aanleg en onderhoud van bijvoorbeeld sluizen, boorplatforms, schepen en pijpleidingen. Meestal wordt staal gelast met het proces elektroden (BMBE). Er worden speciale waterbestendige elektroden gebruikt. 

Bij onderwaterlassen is het lastig het proces te controleren. Zeker in het geval van nat onderwaterlassen. Het is echter juist wel heel belangrijk om dit te controleren en certificeren. Hiervoor zijn diverse niet-destructieve methoden ontwikkeld.  

Haprotech heeft DISA International al diverse keren geholpen om haar lassers op de juiste manier te kwalificeren. DISA International is bekend van hun wereldwijde onderwateroplossingen. Om onderwater een goede las te maken is al niet eenvoudig, en om dan ook een lasprocedure te kwalificeren onder de AWS 3.6M class B, is een prestatie van formaat.  In meerdere posities, en zowel sl als ml hebben wij uiteindelijk de PQR's mogen overhandigen. Aanvullend is er nog een LMK gecertificeerd volgens (ontwerp) NEN-EN-ISO 15614-9. Een groot verschil met reguliere kwalificaties zijn o.a. de essentiële parameters diepte en waterkwaliteit. Chapeau voor de lassers.Als gemachtigde instelling van DNV werken wij nauw samen met hen. DNV  heeft meegedacht met ons als partner. 

Een onderwaterlasser moet als eerste natuurlijk ontzettend goed kunnen duiken en weten wat hij doet onder water. De gevaren welke duiken met zich mee brengt, zijn voor hem/haar geen geheim. Omstandigheden als stroming, troebel water, zout water, koude en gebrek aan licht zijn niet optimaal maar daar heeft men wel mee te maken. Daarnaast moet men uiteraard kunnen lassen. Wil je onderwater lasser worden, dan ben je wel even bezig om alle benodigde papieren te halen. Mocht je hier interesse in hebben, kunnen wij kijken waar we je bij kunnen ondersteunen. 

disa-onderwaterlassen.jpg