International Welding Technologist (IWT)

International Welding Technologist (IWT),  Middelbare Las Technicus (MLT)
 
Strengere eisen in normen zorgen ervoor dat kennis op het gebied van las- en verbindingstechnieken steeds belangrijk zijn geworden. Hierdoor is de vraag naar International Welding Technologists (IWT-ers) of te wel Middelbare lastechnici enorm gestegen. Bedrijven hebben moeite met het vinden van goede vakmensen. 
De opleiding tot International Welding Technologist is bedoeld voor vakmensen die verantwoordelijk zijn voor lastechnische zaken als voorbereiding, lasprocessen en kwaliteit en werken als of willen doorgroeien naar de functie van lascoördinator volgens de EN-ISO 14731 norm. Deze opleiding (IWT) wordt erkend door het International Institute of Welding (IIW) en de European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF).
 
Theorie IWT
De opleiding International Welding Technologist (IWT) is opgebouwd uit een groot deel theorie en een stuk praktijk. Doordat wij een eigen lasinstituut hebben, verzorgen wij de praktijklessen bij ons op dezelfde locatie. 
Tijdens de opleiding ga je aan de slag met normen en regelgeving zoals EN 1090, de NEN-EN-ISO 3834 en EN-ISO 14731. Je verdiept je onder andere in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Maar ook onderwerpen als bedrijfseconomische facetten in het productieproces komen aan bod. De opleiding is onderverdeeld in vier modules en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.
De opleiding is opgedeeld in 4 theoretische modules:
-I Processen en Apparatuur (86 uur)
-II Materialen en hun gedrag bij het lassen (96 uur)
-III Constructies en Ontwerp (44 uur)
-IV Fabricage en toepassingen (83 uur)
 
Praktijk IWT
De praktijklessen (ca 60 uur) zijn onderverdeeld in :
-TIG-lassen 
-MIG/MAG lassen 
-Booglassen met beklede elektroden 
-Autogeen lassen
-Demonstraties/presentaties over andere lasprocessen en excursies
 
Toelatingseisen conform reglementen NIL OK 1.01
- Diploma van een MTS- of HTS-opleiding in een technische richting
- Diploma van de NIL schakelcursus sMLT óf diploma van een technische of aan techniek gerelateerde MBO4 opleiding en minimaal 2 jaar werkervaring in de lasbranche. Tevens moet je dan je CV overleggen met relevante werkervaring en opleidingen
 
Vrijstelling
- Indien je in het bezit bent van een praktijkdiploma NIL niveau 1 van een proces, geldt dit als een vrijstelling voor het praktijkdeel van desbetreffende proces.
- Indien je in het bezit bent van een IWP of IWS diploma, kun je vrijstelling krijgen voor alle praktijkprocessen.
Op demonstraties en presentaties en bedrijfsbezoeken wordt geen vrijstelling verleend.
 
Studiemateriaal
Voor aanvang van de opleiding, ben je in het bezit van de volledige set IWT boeken. Je kunt deze bestellen via de website van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (www.nil.nl). 
 
Aanwezigheidsverplichting
Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 90%.
 
Diploma
De examens worden opgesteld en afgenomen door het NIL. Iedere module wordt met een examen afgesloten volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door International Institute of Welding (IIW) en een verklaring van de school voor het praktijkgedeelte en een verklaring van 90% aanwezigheid van de lessen. Na het positief afsluiten van de vier modules en het praktijkgedeelte ontvang je het internationale diploma ‘International Welding Technologist’. Op basis van dit diploma kun je een aanvraag voor het NIL-certificaat Middelbaar Lastechnicus indienen.
 
Aantal kandidaten
Minimaal 8 kandidaten
 
Kosten
Voor meer informatie, neem contact op met ons via opleidingen@haprotech.nl of via 0251-262916.
 
Locatie 
Al onze opleidingen vinden plaats in ons opleidingsinstituut te Velsen-Noord. 
 
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via 0251-262916 of via opleiding@haprotech.nl