Haprotech on 'Lastechniek on Tour' in Haarlem

De arbeidsmarkt vraagt, of sterker nog, schreeuwt, al jaren om vakmensen. En het ziet er naar uit dat dit de komende jaren alleen maar urgenter wordt.Om dit het hoofd te bieden worden er allerlei initiatieven ontwikkeld. Een belangrijke hierin is om onbenut arbeidspotentieel, die mensen die nu niet direct aan het werk kunnen, te interesseren voor het vakgebied, en door intensieve scholing in te laten stromen bij de werkgevers.

Op 17 juli 2019 organiseert Werkgevers Servicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond, samen met Pasmatch, gemeente Haarlem en Haprotech Lasopleidingen een "Lastechniek on Tour"evenement. Op 4 verschillende plekken in de regio kunnen geïnteresseerde kandidaten zelf een lastoorts ter hand nemen, en ervaren wat lassen nu precies inhoudt. Wanneer het vak ze aanspreekt, en ze aanleg hiervoor hebben, kunnen ze in aanmerking komen voor een Leerwerktraject, waarbij ze meerdere lasdiploma's kunnen behalen, en op die manier een basis hebben om in te stromen als beginnend lasser. Vervolgens kunnen ze, terwijl ze aan het werk zijn, hun vaardigheden blijven verbeteren. Als lasser ben je nooit uitgeleerd!

Via deze weg worden er jaarlijks rond de 60 nieuwe lassers opgeleid bij Haprotech, met een hele diverse achtergrond. Gemiddeld is 85% hiervan na een jaar nog actief als lasser, of in een aanverwant vakgebied (metaalbewerker, sleutelaar etc). Naast het feit dat werkgevers via deze weg bediend kunnen worden, levert het de deelnemers zelf veel meer op dan alleen de diploma's en een baan. Namelijk zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, en een positiever beeld van de toekomst en de maatschappij.

Laten we hopen dat er de 17e veel geïnteresseerden willen kennis maken met dit mooie vak. En wat de uitkomst ook wordt, als er een paar enthousiast zijn geworden voor techniek, zijn we weer een stapje verder.

190xxx-poster-lastechniek-on-tour-v3.jpg