Onderwaterlassen

Onderwaterlassen is lassen onder de oppervlakte van het water. Dit kan zowel 'nat' (in het water), als 'droog' (in een met gasgevulde ruimte onder het water) gebeuren. Onderwaterlassen wordt vooral toegepast bij de aanleg en onderhoud van bijvoorbeeld sluizen, boorplatforms, schepen en pijpleidingen. Meestal wordt staal gelast met het proces elektroden (BMBE). Er worden speciale waterbestendige elektroden gebruikt. 

Bij onderwaterlassen is het lastig het proces te controleren. Zeker in het geval van nat onderwaterlassen. Het is echter juist wel heel belangrijk om dit te controleren en certificeren. Hiervoor zijn diverse niet-destructieve methoden ontwikkeld.  

Een onderwaterlasser moet als eerste natuurlijk ontzettend goed kunnen duiken en weten wat hij doet onder water. De gevaren welke duiken met zich mee brengt, zijn voor hem/haar geen geheim. Omstandigheden als stroming, troebel water, zout water, koude en gebrek aan licht zijn niet optimaal maar daar heeft men wel mee te maken. Daarnaast moet men uiteraard kunnen lassen. Wil je onderwater lasser worden, dan ben je wel even bezig om alle benodigde papieren te halen. Mocht je hier interesse in hebben, kunnen wij kijken waar we je bij kunnen ondersteunen.